Hajápolás egyszerűen

Hogyan őrizzük meg hajunk szépségét

 

Az idő teltével az öregedés hatására a haj szerkezete megváltozik. A testfunkciók változásának hatására a haj fokozatosan vékonyabbá és ritkábbá válik.  A csökkenő melaninképződés hatására a haj elveszti színét, a szőke haj megfakul a barna fénye megtörik. A kevesebb pigment hatására a haj drótszerű lesz, elveszti rugalmasságát. A pigmentek felelősek a haj védelméért is így a környezetből jövő port és szennyeződéseket hamarabb magába szívja és elveszti színét.

A pH érték az adott dolog savasságát jelenti. 14 fokozatú skálával mérjük. A 7 alatti anyagok savasak a hét felettiek pedig lúgosak. A samponok kémhatása 5-7 közötti a gyógyhatásúaké 7 körüli. A haj faggyú pH értéke 4,5-5,5 közötti. Ezen az szinten a baktériumok nem tudnak megtelepedni ezért ez nagyon fontos hajunk és bőrünk optimális állapotának fenntartásában.

Mindig a hajunknak megfelelő sampont válasszunk. Ez lehet zsíros, normál vagy száraz. Hajmosás előtt keféljük ki a gubancokat langyos vízzel ez fellazítja az elhalt bőrsejteket és piszkot. Tegyünk egy kis sampont a hajra és újheggyel – ne körömmel! –  masszírozzuk be  a finoman a gyökerekbe. Fordítsunk figyelmet a hajkorona vonalára ahol a smink lerakódhat és engedjük, hogy a sampon a hajvégekre is hasson. Ne dörzsijük erősen nehogy megnyúljanak a hajszálak. Öblítsük le a hajunkat ameddig a víz teljesen tiszta nem lesz. Szükség esetén megismételhetjük a műveletet. Törölközővel itassuk fel a vizet a hajról mielőtt szárítani kezdjük.

A fényes haj a dauerolás és festés hatására elveszti csillogását. A durva kezelés hatására a haj töredezetté vékonyabb szálúvá válik. Ahhoz, hogy fényét visszakaphassa előfordulhat, hogy kondicionálóra van szükség. A legismertebb kondicionálok ezek közül a következők.

  • Alap kondicionáló/balzsam: elsimítja és könnyen kezelhetővé teszi a hajat.
  • Szóró flakonos kondicionáló: Frizuraelkészítés előtt kell használni, hogy védőréteget alkosson.
  • Intenzív/haj kondicionáló: Megőrzi a haj nedvességtartalmát és pótolja amennyiben szükséges. A nehezen kezelhető hajra alkalmazzuk.
  • Fennmaradó haj kondicionáló: A nedvesség fennmaradását és a statikus felültés csökkentését szolgálja. Könnyen használjatok és hajsütés ellen is védelmet nyújt.
  • Regeneráló: Megújítja és regenerálja a haj belsősjét. Jót tesz a tartás nélküli hajnak.
  • Töredezett hajra/szérumok: A töredezett hajvégeket ápolja amit nem minden esetben tudunk csak nyírással kezelni.

Vásárlási szokások

Miért éri meg jobban online vásárolni?

 

A minap vásárolni indultunk egy jól ismert hipermarketbe. Szerettünk volna mindent beszerezni az elkövetkező néhány napra. Tisztítószereket és néhány konyhai eszközt is felvettünk a listára. Természetesen amikor megérkeztünk a parkóló tele a bevásárlókocsiba nem volt apró a boltban pedig a jól megszokott tömeg várt a maszkról nem is beszélve. Ez a rendszeresnek mondható művelet legalább 3 órát vett igénybe mire hazaértünk és mindent kipakoltunk. Mondanom sem kell, hogy természetesen volt amit kifelejtettünk ezért irány a közeli szupermarket az estére tervezett vacsora érdekében.

Aznap mindenért 23427 Ft-ot fizettünk amiről úgy gondoltam ez egy jó ár. Jó üzletet csináltunk a szüleink most büszkék lennének ránk. De valóban így van ez? Mennyi volt ennek a bevásárlásnak a valódi ára? Mik azok a költségek amik nem szerepelnek a pénztári bizonylaton? Jobban belegondolva nagyon is sok olyan alternatív költség merül fel amit érdemes számításba venni. Először is az idő ha mindenki a saját órabérével számol akkor máris hozzáadhatja ezt az összeget nem beszélve az üzemanyagról amit az úton elhasználtunk. Ezt az időt pihenéssel is lehetett volna tölteni, vagy tanulással esetleg a családdal és gyerekekkel.

Természetesen mindenre van megoldás. Megbeszéltem a párommal, hogy mi lenne ha igyekeznénk minden amit csak lehet az interneten megrendelni. Nem is kell, hozzá más csak egy kicsit előre kalkulálunk egy-két nappal, hogy mi az amire szükségünk lehet. Amikor látjuk, hogy valami kezd kifogyni csak felmegyünk az AllGo.hu-ra és hozzáadjuk a kosárhoz amit vásárolni szeretnénk. Hajápolás, tusfürdő, konyhafelszerelés, tisztítószerek és sorolhatnám. Ezek mind olyan dolgok amiből mindig rendszeres időközönként vásárlunk. Ahelyett hogy hosszú listákat írnánk a megfelelő időben csak elküldjük a rendelést és mindent házhoz szállítanak. Összehasonlítva a korábbi nem számolt költségeket a szállítási költséggel ez sokkal jobban megéri. Nem cipekedünk és hasznosabb dolgokkal töltjük a bevásárlásra fordított időt. Arról nem is beszélve, hogy ha van bármi amire mégsem lenne szükségünk az indoklás nélkül 14 napig ingyen visszaküldhetjük az AllGo.hu-n. Csak megadjuk a terméket, címet és futár érte jön, majd megkapjuk a jóváírást a bankkártyára. Ilyen egyszerű!

Mindezzel időt, pénzt és energiát spóroltunk. Most már teljesen más szemmel tekintek a vásárlási szokásaimra és szerintem ez hamarosan sok embernél így lesz.

Farsang és jelmezbál

A farsangi bálok rövid története

 

A farsang a karácsonyi ünnepkör része ami be január 6.-tól a húsvétot megelőző 40. napig tart. Sajátos keresztény ünnep aminek az eredetét a városi karneválokból ismerhetjük. Mindenkinek szüksége van időnként kiereszteni a gőzt és a kereszténységben ez maga a farsang volt. A városokban hosszú hetekig eltartottak ezek a tivornyák és jelmezes bálok. A jelmezek a mindennapi élet kifigurázását jelképezik minthogy mindannyian egy szerepet öltünk magunkra a hétköznapokban.

Manapság a fiatalok körében a legismertebb farsangi jelmezbál amikor az iskolás és óvodás gyermekek beöltöznek és felvonulnak társaik előtt.

Mindannyian emlékszünk ezekre az iskolás, óvodás évekre amikor egy-egy napra kedvenc mesefiguránk, szuperhősünk vagy egy általunk választott karakter bőrébe bújhattunk.

A farsangi bálok jellegzetes vonása, hogy a résztvevők gyakran versengenek egymással a legjobb jelmez címért és ez méginkább színessé teszi a jelmezes bulikat.